Info Elementen

Zo vindt u snel wat u zoekt !

Via Zoeken:

  Op Merknaam, Elementtype of Artikelnummer. Tik letters/cijfers, zonder overige leestekens, in onder "Zoeken" (u kunt ook een karakterstiek deel ervan invoeren) en vindt eenvoudig het gezochte element.

Of: Kies onder "Elementen" de beginletter van het merk en daarna het elementmerk zelf.

Informatie betreffende pickupelementen.

Op onze site vindt u zowel universele merk-elementen als bijzondere pickupelementen (hier past meestal geen ander element). U vindt de elementen onder het merk van de fabrikant. (b.v. Goldring, Shure, Ortofon etc) Bij de universele elementen hebben we in niet elk nog leverbaar element opgenomen maar vooral de nog leverbare actuele modellen, waarvan er nog voldoende zijn of die nog steeds worden geproduceerd. Van veel merken zijn er echter ook nog andere types leverbaar. Meestal zijn dat kleine NOS restanten. (New Old Stock) Nieuwe elementen dus van modellen die, soms al geruime tijd, niet meer in productie zijn. Dus indien u naareen specifiek merk/type element op zoek bent, dat niet op de site voorkomt, neem dan even contact met ons op via via Mail Ons (links onderop de pagina) of stuur een mailtje naar info@pickupnaald.nl en wij helpen u graag bij het zoeken of een eventuele andere oplossing.

Daarnaast hebben we een aparte rubriek voor onze "Elementen Huisserie" Dit zijn universele MD elementen welke één ding gemeen hebben: een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding ! (Zowel elementen voorzien van de standaard 1/2-Inch/Retma aansluiting als met een z.g. T4P aansluiting. Optimale elementen geschikt voor ruim 90% van alle platenspelers).

Soorten pickupelementen:

Kristal & keramische pickupelementen.

Dit zijn elementjes met een hoge output die direct op een line-ingang van een versterker kunnen worden aangesloten. (Aux, Tuner, tape-in, line etc.) De kwaliteit van de weergave is bij dit soort elementen echter beperkt zodat niet van HiFi-kwaliteit kan worden gesproken. Veel oude spelers en koffergrammofoons zijn met dit soort elementen uitgevoerd. Heel vaak zijn dit ook nog bijzondere elementen welke niet eenvoudig door een ander type kunnen worden vervangen. Voor zover deze elementjes nog gemaakt worden of leverbaar zijn vindt u ze onder de merknaam van de fabrikant. Daarnaast zijn er ook nieuwe platenspelers op de markt welke met dit soort elementjes worden geleverd. Dit wordt vooral gedaan om ze direct op de moderne stereo-setjes aan te kunnen sluiten. Deze missen over het algemeen de speciale pickupingang met voorversterking welke nodig is voor de kwalitatief veel betere MD, MM of MC-elementen. Deze nieuwe platenspelers zijn bijna wel allemaal uitgevoerd met een universele elementhouder zodat een beter element wel gemakkelijk kan worden gemonteerd. Samen met een speciale Phono-voorversterker kan de weergavekwaliteit zo dramatisch worden verbeterd !

Magneto Dynamische pickupelementen.

Vereweg de meeste pickupelementen vallen in deze catagorie. We onderscheiden hier nog wel twee types de MM (moving magnet) en de IM (induced magnet) maar in het gebruik zijn ze beide gelijk en hebben ze dezelfde output. Indien een platenspeler met een Magneto Dynamisch, ofwel kortweg MD-element op een versterker wordt aangesloten dient deze versterker een speciale MD pickupingang te hebben of dient de platenspeler te worden aangesloten middels een speciale Phono-voorversterker. MD elementen hebben over het algemeen verwisselbare naalden en goede tot zeer goede specificaties. De weergave kwaliteit is dan ook aanzienlijk beter dan die van de hierboven genoemde Kristal en Keramische elementen. Veel van deze elementen worden dan ook standaard met een elliptische, shibata of zelfs “Naked Diamond” naald geleverd. Vaak kan ook achteraf de kwaliteit van de weergave nog (aanzienlijk) worden verbeterd door een betere kwaliteitsnaald in het element te plaatsen. Voor uitleg over de diverse soorten naalden zie Naalden: Info Naalden

Moving-Coil pickupelementen.

Dit zijn, kwalitatief gezien, de allerbeste elementen op de markt. Echte top-platenspelers zijn praktisch allemaal met een MC-element uitgevoerd. De naalden zijn bij MC-elementen vast gemonteerd zodat bij een defect het gehele element moet worden vervangen of door de fabrikant van een nieuwe naaldtip moet worden voorzien. Om die reden zijn de meeste MC-elementen uitgevoerd met een “Naked Diamond” naaldtip voor optimale prestaties en de langst mogelijke levensduur. Om een MC element op je HiFi-installatie aan te kunnen sluiten dient de versterker een speciale MC-input te hebben of er dient gebruik te worden gemaakt van speciale MC voorversterkers of transformer. 

In het geval van een defecte naald is het bij sommige merken mogelijk om het element te re-tippen (een nieuwe naaldtip te laten monteren). Er zijn ook merken (b.v. Ortofon en Grado) die een soort inruilsysteem kennen waarbij, bij inlevering van een defect element met vast gemonteerde naald van dat merk, een korting wordt gegeven op de aankoop van een nieuw element met vaste naald van datzelfde merk. Ook zijn een aantal MC-elementen voorzien van een “klik-in” deel waar de naald plus een deel van het element op zit gemonteerd. Heeft u een defect MC-element of een MC-element met een defecte naald, neem dan even contact met ons op via "Contact AMAA" of mail aan: info@pickupnaald.nl. Indien u ons dan even het elementmerk en type doorgeeft zoeken wij graag voor u uit wat de mogelijkheden zijn om ook dat probleempje weer zo snel, eenvoudig en betaalbaar mogelijk op te lossen.

To Top