Info Naalden


Zo vindt u snel wat u zoekt !

Zoekscherm.Hier kunt u zoeken op: Merknaam - Naaldtype - Elementtype - Artikelnummer of Platenspeler naam/nummer. Tik letters/cijfers, zonder spaties en overige leestekens, in onder "Zoeken" (u kunt ook een karakteristiek deel ervan invoeren) en vindt eenvoudig de juiste naald of het gezochte element.

Of: Kies in de kolom hieronder de beginletter van het merk van uw element of platenspeler en u vindt alle leverbare naalden van dat merk.


Informatie over de verschillende soorten grammofoonnaalden


Naaldtip saffier of diamant.

Wij leveren praktisch uitsluitend naalden met een diamant-tip. (Alleen enkele "oudjes" voor kristal-elementjes worden nog uitsluitend als saffier geleverd en bij enkele omklap-naaldjes is de 2e naald (reservenaald) in saffier uitgevoerd.) Indien een naald alleen in een saffier uitvoering leverbaar is dan wordt dat altijd expliciet bij de naald-info vermeld ! Een saffier heeft een verwachte levensduur van (slechts) 40 speeluren. Synthetische diamant-tips hebben een levensduur van 250 tot 800 speeluren. (én gaan dus 6 tot 20 maal langer mee). Bovendien neemt met de hardheid van de naald ook de kwaliteit van de weergave toe. Diamantnaalden leven dus niet alleen langer, ze klinken ook nog eens véél beter !

Naalden geperst uit diamant-restmateriaal.

De naald-tips voor dit soort platenspeler naalden worden gemaakt uit "diamant-poeder" (residue bij het diamant slijpen) en overig verpulverd diamant restmateriaal dat samen met een speciale compound in het juiste model naald-tip wordt geperst. Diamantnaaldjes voor eenvoudige kristal en keramische elementjes zijn vaak met zo´n "powder-diamond-tip" uitgevoerd. De prijzen van dit soort diamantnaaldjes zijn ongeveer gelijk aan die van saffier-naalden. (rond de 10,00 euro) Deze diamantjes gaan echter veel langer mee en klinken bovendien ook nog eens beter dan saffier-naaldjes. De verwachte levensduur van dit type naalden ligt tussen de 250 en 300 speeluren.

Naalden gemaakt van synthetische diamanten.

Hierbij is de naald-tip gemaakt van een "Man-made" diamant, waarbij koolstof onder extreem hoge druk tot industrie/synthetische diamant wordt geperst. De standaard-naalden worden bij dit proces direct in het gewenste model geperst. Er zijn ook naalden die na het persen worden gepolijst, voor een betere aftasting, minder afspeelvervorming en minder plaatslijtage. De verwachte levensduur van dit type platenspeler-naalden is 400 tot 600 speeluren (afhankelijk van de naalddruk en een correcte afstelling van de platenspeler-arm). Dit soort naalden is weer harder dan de “powder-diamond” naalden. Naast de levensduur neemt dus ook de weergave-kwaliteit wederom toe. Het merendeel van onze vervangingsnaalden is uitgevoerd met een synthetische diamant-tip.

Naalden geslepen uit een synthetische diamant.

Synthetische diamanten zijn in de kern veel harder dan aan de buitenzijde. Dus worden de "betere" naalden geslepen uit een grotere synthetische diamant. Het resultaat is dus een nog hardere diamant met een langere levensduur én een nog betere geluidskwaliteit. Alle Shibata en Super-ellips naalden en ook de "betere" sferische en elliptische naalden worden zo gemaakt. De levensduur van deze naalden kan gemakkelijk oplopen tot zo´n 600 á 800 speeluren. (Bij dit soort naalden is dat afhankelijk van de grootte van de diamant waaruit de naaldtip wordt geslepen, de naalddruk en een juiste afstelling van de arm).Sibatha naalden en ook veel overige Super-Ellips naalden komen tegenwoordig bijna allemaal uit Japan. De Japanse synthetische diamanten zzijn weer beduidend harder dan de hier in Europa geproduceerde. De verwachte levensduur van deze Japanse geslepen naaldtips is tussen de 1000 en 1500 speeluren. Wederom afhankelijk van de instellingen van de platenspeler

"Naked Diamond" platenspelernaalden.

Deze naalden hebben een naald-tip geslepen uit een in de natuur “gevonden” diamant. Dit zijn de allerhardste diamanten die er bestaan. De levensduur van een "Naked Diamond" kan, bij een juiste naalddruk en een optimaal afgestelde arm, gemakkelijk oplopen tot meer dan 2000 speeluren. Naast een lange levensduur is ook de muziekweergave van deze naalden van absolute topkwaliteit. Een veel verder doorlopend frequentiebereik, meer openheid en helderheid, een betere plaatsing en een optimale weergave van alle microdetails zijn het resultaat. “Naked diamond” naalden kosten wel wat, maar daar krijg je héél véél mooie muziek én een hele lange levensduur voor terug ! Veel originele naalden van kwaliteitselementen en ook een toenemend aantal covernaalden zijn derhalve met een “Naked Diamond Tip” uitgevoerd.

Sferische, elliptische of Shibata(like) naaldtips

Bij veel elementen kun je kiezen uit verschillende soorten vervangingsnaalden. Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant. (een conisch model zoals bij een potloodpunt). Tenzij anders vermeld zijn onze naalden met zo´n standaard sferische diamant naald-tip uitgevoerd.

De muziek op een plaat “staat” echter op de zijwanden van de plaatgroeven en niet op de bodem van de groef. Bij monoplaten was de beweging van de beide groefwanden nog synchroon en bleef de groef dus overal even breed, bij de komst van Stereo gingen de beide groefwanden echter een eigen leven leiden en komt het dus vaak voor dat beide groefwanden naar buiten buigen. Het zal duidelijk zijn dat een sferische naald, die praktisch op de bodem van de groef rust, de bewegingen van de beide groefwanden niet optimaal en gelijktijdig kan volgen. Daarom zijn de betere elementen allemaal uitgevoerd met elliptische, Shibata of Shibata-Like naaldtips. Bij veel platenspeler-merken kon je in de sixties, seventies en eighties je platenspeler upgraden door er bij de aankoop direct al, tegen een meerprijs, een betere naald bij te kopen.

Een elliptische naald-tip heeft een ronde, wat stompe, ellipsvorm welke echt rust tegen de beide groefwanden. Zo´n naaldtip volgt derhalve veel nauwkeuriger alle bewegingen van de beide groefwanden dan een sferische naald-tip. Er zijn plotseling veel meer details (én zelfs zaken die u nog nooit eerder hoorde op uw platen). Het frequentiebereik loopt veel verder door en de naald mist bovendien een belangrijk deel van het stof en vuil dat zich eventueel op de groefbodem van de plaat bevindt. U mist met een elliptische naald dus bovendien een deel van de ruis en andere bijgeluiden die u liever niet hoort.

Eind 60er jaren werd in Japan de Shibata-diamanttip ontwikkeld feitelijk een verbeterde elliptische naald. Hierbij zijn de contactvlakken waarmee de naald de plaat aftast afgeslepen en dus veel kleiner dan bij een elliptische naald-tip. Hierdoor is de Shibata-naald in staat zelfs de allerkleinste details hoorbaar te maken. Bovendien loopt bij een goed element met een Shibata-naald het frequentiebereik gemakkelijk op tot boven de 40.000Hz. Oorspronkelijk was dit noodzakelijk om bij de discrete CD4 quadrafonische platen de achterkanalen hoorbaar te kunnen maken. (Heeft u nog quadrafonische CD4 platen dan is een goed element met een Shibata of Shibata-like naald absoluut noodzakelijk om de platen als bedoelt weer te kunnen geven.) Naderhand werden praktisch alle top-elementen voorzien van een Shibata-achtige naald-tip (Quadra-tip, Line-Contact, Fine-line, SAS, Hyper Ellips, Super-ellips, Frits Gyger-tis, van der Hull-tip etc. Ter voorkoming van het betalen van royalties aan Shibata kregen deze naalden dus allerlei verschillende benamingen en er werden ook nog weer verbeterde Shibata-like naalden ontwikkeld. Maar in principe allemaal een soort Super-elliptische naaldtips dus. )  Dit resulteert namelijk ook voor 2 kanaals stereo in een véél nauwkeuriger aftasting van de plaat, een verder doorlopend frequentiebereik met nog meer detaillering en in een dramatisch betere plaatsing van de instrumenten/stemmen in het stereobeeld. Kortom in een werkelijk superieure muziek reproductie.

Voor veel elementen zijn naast de standaard naald dan ook elliptische en/of Shibata(-Like) naalden leverbaar. Hiermee kunt u dus uw bestaande element moeiteloos upgraden naar een (veel) beter weergave niveau. Indien voor een element verschillende naalden leverbaar zijn wordt dat bij de naald-informatie  aangegeven. Voor echte topelementen zijn vanzelfsprekend meestal uitsluitend elliptische en/of Shibata(-like) naalden leverbaar.

Originele of Covernaalden.

Alles aan een naald heeft invloed op de uiteindelijke afspeelkwaliteit. Dus naast de naaldtip speelt ook de cantilever (het buisje waar de naald op is gemonteerd) en de ophanging van deze cantilever een belangrijke rol in de weergavekwaliteit. Het materiaal of legering van de cantilever, de dikte van dat materiaal, de rubber-legering van de ophanging etc. , zijn allemaal van invloed op de  muziekweergave. De naaldtip kun je vrij goed identificeren, deze is dus betrekkelijk gemakkelijk, min of meer exact, na te maken, maar m.b.t. de overige zaken moet een coverfabrikant vaak gissen en net zolang verschillende materialen & mixen "proberen" totdat het "goed" klinkt. Want informatie over deze zaken geeft de originele fabrikant natuurlijk niet aan zijn concurrenten, dat is namelijk het "geheim van de smid" !

Daarom klinken naalden gemaakt door een andere dan de originele fabrikant (cover-naalden) altijd anders ! Dat hoeft niet persé slechter te zijn, er zijn namelijk ook covernaalden die zelfs aanzienlijk beter klinken dan de originele naalden, (b.v. de diamantnaalden voor Upo's waarvoor we de originele saffieren zelfs niet van in ons assortiment willen hebben !) Maar het is dus uiterst ingewikkeld om een naald voor de volle 100% na te bouwen, zodat alleen de originele naalden exact zo klinken als de oorspronkelijke naald op je element.


Naalden van gelijk model, in een andere kleur.

Tenslotte zijn er een aantal element-series met een hele reeks naalden in exact hetzelfde model maar met verschillende kleuren (o.a. bij Audio Technica, ADC, Upo´s etc.). In de eerste plaats vindt je binnen zo´n reeks verschillen in de diamant-tips. (sferisch, elliptisch, Shibata(-like), al dan niet geslepen en soms zelfs ook "Naked Diamonds")

Daarnaast zijn er verschillen in de compliance (bewegelijkheid/veerkracht) van de naald, waarmee de platenspeler-fabrikanten een zo optimaal mogelijke arm/element combinatie konden samenstellen. Veel van onze collega´s verkopen voor zo´n reeks slechts één vervangingsnaald. Het optimale resultaat wordt echter uitsluitend bereikt met de juiste naald in de juiste elementbody ! AMAA levert dus vanzelfsprekend alle varianten van deze naaldseries, zodat u bij ons gegarandeerd de juiste naald krijgt en dus weer een optimaal kunt genieten van uw platen.

Muziek is onze passie, vandaar !

To Top