78rpm Naalden

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Voor (gelukkig) nog heel veel elementen zijn speciale 78rpm naalden leverbaar. Bij veel van onze "normale" naalden wordt aangegeven: "dat er voor dit element ook een speciale 78rpm naald leverbaar is " Zoek dus op naald of element nummer of kijk onder het platenspeler of elementmerk bij uw naaldtype. Als er voor uw element een 78rpm naald leverbaar is dan vind u daar de informatie. Komt u er zelf niet uit neem dan even contact met ons op via Mail Ons (links onderop de pagina) of stuur een mailtje, eventueel voorzien van naaldfoto(s), naar info@pickupnaald.nl  en wij helpen u graag bij het vinden van de juiste naald of bij een andere oplossing.

78-toeren naalden voor antieke Pathephones

Speciale 78rpm naalden voor mechanische (antieke) Pathephones vindt u onder:

Nagaoka´s superoplossing voor oude platen

Nagaoka ontwikkelde voor de nieuwe, kwalitatief zeer hoogwaardige serie MP elementen, samen met één van de grootste radiostations in de wereld, een bijzondere reeks speciale Mono & 78rpm diamantnaalden. Hiermee is het mogelijk oude platen af te spelen in een kwaliteit die met  "gewone" 78rpm naalden & moderne stereonaalden absoluut onmogelijk is. Deze elementen en naalden zijn daardoor een "must" voor liefhebbers van "oude" muziek, radiomakers (broadcasting) en DJ´s die veel oude muziek draaien.

De groeven van de mono-singles Ep’s & Lp’s uit de fifties en sixties waren 2 maal breder dan die van de huidige stereoplaten. Om ze optimaal af te spelen (en dat lekkere Fifties-geluid weer te krijgen) is een naald-tip noodzakelijk met een minimale afronding van 1-mil (25,4mu). De eerste naald uit deze unieke reeks is dan ook een echte 1-mil mono naald. De muziek van Mono Singles, Ep’s & Lp’s klinkt met deze speciale mono naald aanzienlijk minder schel en veel "voller", dan wanneer er wordt afgespeeld met een standaard stereo naald. 

406837 – Nagoka NMP1,0. Geslepen 1-mil diamantnaald voor Mono Singles, Ep’s & Lp’s.

Voor “grijsgedraaide” mono-singles Ep’s & Lp’s is er een 2-mil diamantnaald. Deze tast de groef in een hoger gelegen deel af dan de 1-mil naald. Vaak is de groef in dat gebied nog onaangetast en klinkt zo’n “grijsgedraaide” plaat plotseling toch weer als “nieuw” ! Deze 2-mil naald kan bovendien ook worden gebruikt om bij 78rpm platen, een lager gelegen deel van de groefwand af te tasten dan een standaard 3-mil 78 rpm naald. Vaak is dit deel van de groef ook nog in uitstekende conditie omdat gewone 78rpm naalden zo diep niet komen. Wel eerst de plaat goed schoonmaken want op de groefbodem van 78-toeren platen zit vaak jarenlang opgespaard en vastgekoekt slijpsel, vuil en stof. 

406839 – Nagoka NMP2,0. Geslepen 2-mil diamantnaald voor Mono Singles, Ep’s, Lp’s & voor 78rpm platen.


Voor 78rpm platen in "nieuwstaat", zit er ook een (gewone) standaard 3-mil (76,2mu) 78rpm naald in deze serie. Nagaoka adviseert echter om juist niet de standaard 3mil naald te gebruiken. Nieuwe 78rpm platen zijn er niet meer en verreweg de meeste platen zijn (met hoge naalddruk) op mechanische platenspelers afgespeeld. Een standaard 3mil naald geeft daarom meestal het slechtst mogelijke afspeelresultaat, omdat daarbij het "geteisterde deel" van de groefwand wordt afgetast. Dus feitelijk alleen voor het afspelen van "zo goed als nieuwe 78rpm platen" is een standaard 3 mil naald de juiste keuze. Heeft u die niet, dan zijn de resultaten met een 2,5mil of 3,5mil naald gemiddeldveel beter !

406835 – Nagoka NMP3,0. Geslepen 3-mil diamantnaald voor 78rpm platen.

Omdat de meeste 78rpm platen zijn afgespeeld opPathephones met stalen naalden én met een hele hoge naalddruk, zijn veel 78rpm platen vaak letterlijk "grijsgedraaid" en produceren veel ruis & gespetter. Daarom in deze unieke serie van de “Naald-Tovenaars” van Nagaoka, naast de reeds genoemde 2-mil naald die het gedeelte van de groef onder het “uitgesleten 3-mil gebied” aftast, nog 3 andere 78rpm naalden, waarmee men het onder of boven het "3mil slijtgebied” kan proberen: Een 2,5-mil (63,5mu), een 3,5-mil (88,9mu) en een 4-mil (101,6mu). Hiermee slaagt u er vrijwel altijd in, om zelfs grijsgedraaide 78-toeren platen weer acceptabel te laten klinken of om van zo'n plaat een fatsoenlijke opname te maken.

406845 – Nagoka NMP2,5. Geslepen 2.5-mil diamantnaald voor 78rpm platen.

406841 – Nagoka NMP3,5. Geslepen 3.5mil diamantnaald voor 78rpm platen.

406843 – Nagoka NMP4,0. Geslepen 4-mil diamantnaald voor 78rpm platen.


Voor prijzen en overige informatie over de Nagaoka NMP naalden kijk onder “Naalden, Naalden N"onder "Nagaoka" en voor de Nagaoka MP elementen onder “Elementen, Elementen N"onder "Nagaoka".Alleen echt schone platen klinken optimaal !
Tenslotte is voor een goed eindresultaat, naast de juiste naald, ook een schone plaat onontbeerlijk. 78rpm platen mogen onder geen beding met alcohol worden gereinigd. (dus ook niet met het topproduct voor vinylplaten de QS Vinylcleaner) We hebben echter voor 78rpm platen uitstekende ervaringen opgedaan met het QS plaatclean concentraat 139055. (ook leverbaar onder de merknaam OkkiNokki van dezelfde fabrikant, artikelnummer: 139029 ) Dit moet worden aangelengd met gedemineraliseerd wateren kan handmatig worden toegepast met de speciale geitenharen borstel 139060 of samen met een handmatige520090 of elektrische platenwasser 139020 of 139021 .

Nooit eerder klonken die hele oude platen zo mooi !

 

En......mocht u er zelf niet in slagen de juiste naald te vinden, dan kunt u ons altijd even een digitale foto van naald en/of element mailen. Ook kunt u een defecte naald of element aan ons opsturen. (dan wel even fatsoenlijk inpakken, een naald of element wordt namelijk gemakkelijk door een "standaard-enveloppe" gedrukt, in de sorteerstraten van Post-NL !)


Foto´s mailen aan : info@pickupnaald.nl


Naalden /elementen opsturen aan:
AMAA t.a.v. niko de graaf
Nesdijk 27a
1861 MG Bergen (NH)
Netherlands

To Top