Snaren Opmeten & Vervangen

Zo neem je de snaar de maat !

Methode-1:

De gemakkelijkste manier om de juiste maat vast te stellen is de oude snaar "plat" neerleggen (even aan één kant met een plakbandje aan de tafel plakken) en dan de totale lengte (aan de binnenzijde) van de dubbelgevouwen snaar, opmeten. Vermenigvuldig de uitkomst met 2 én je weet de binnen-omtrek van de oude (uitgerekte) snaar. Meet daarna, bij een platte snaar, nog even de "hoogte" van de snaar op en bij een 4kante de vierkantsmaat. (in millimeters). Dan is het ook nog belangrijk ons even te melden of de snaar nog enige "spanning" had, zodat de weergave van de platenspeler alleen een beetje "zweeft" of dat er zoveel slip in de snaar zit, dat het niet meer om aan te horen is.

Geef de gevonden maten van de oude, uitgerekte snaar even aan ons door, plus de "toestand" van de snaar. Dan berekenen wij voor u welke snaar u nodig heeft om de platenspeler weer normaal te laten functioneren.

Methode-2.:

Is de oude snaar weg of compleet vergaan, neem dan een stukje touw of wit garen en een donkere viltstift. Markeer het touwtje met de viltstift op ± 10 cm van één van de uiteinden.

  • Haal het plateau van de speler, leg het touwtje om de ring aan de onderzijde van het plateau (het snaarpad) en haal de beide uiteinden door het gat in het plateau naar boven.
  • Laat nu het plateau weer over de spindel zakken en houd het touwtje goed op zijn plaats.
  • Draai nu het plateau zo dat je de motor in het plateau-gat ziet zitten.
  • Doe de beide uiteindes van het touwtje om de motor-poeli en teken op de touwtje met de viltstift het punt aan, waar het andere uiteinde de eerder gemaakte markering kruist.
  • Trek nu het touwtje eruit en meet nauwkeurig de afstand tussen de beide markeringen.
  • Haal het plateau er weer af en kijk of het een platte snaar (dan is het snaarpad in de regel geheel vlak) of een vierkante snaar (Bij 4kante snaren zit er een gleuf in de aandrijfring aan de onderzijde van het plateau) moet zijn.
  • Kijk daarna even goed naar punten in het snaarpad die de maximale hoogte van de snaar bepalen. Bij platte snaren b.v.de poeli die op de motoras zit, waar de snaar vaak in een bepaalde gleuf moeten vallen of het toerental beugeltje waar de snaar vrij door moet lopen en waarmee de snaar naar beneden of boven wordt verplaatst (naar een dikker of dunner deel van de motor-poeli) voor het omschakelen van het toerental. En bij 4kante snaren de maat van de gleuf waar de snaar in moet vallen. Noteer ook deze maximale hoogtematen
Geef vervolgens de gevonden waardes plus daarbij hoe je deze gevonden hebt (methode 1 of 2) én wat je precies gemeten hebt, even aan ons door. Dan vinden we praktisch altijd een passende en werkende snaar voor je platenspeler.


Zo vervang je (meestal) een platenspeler-snaar

1 - Haal de stekker van de platenspeler uit het stopcontact.
2 - Verwijder de stofkap als die er eenvoudigweg in/uit geschoven kan worden – (afb: 1)
3 - Haal de platenspeler-mat van het plateau (afb: 2)
4 - Til nu het plateau van de speler omhoog middels de openingen in het plateau (afb:3)
  • Sommige plateau’s zitten op een conische as en kunnen behoorlijk vastzitten. Door gelijktijdig het plateau omhoog te tillen en voorzichtig met een hamer een klein tikje op de spindel te geven kan het plateau meestal gemakkelijk “los-schrikken”.
  • Verder zijn er ook nog plateau’s die zijn geborgd met een (half-open) E-ring rond de spindel. Hierbij eerst de E-ring met een klein schroevendraaiertje “loswippen” (opletten dat de E-ring niet wegspringt) en dan het plateau ophoog tillen
5 - Maak nu het “snaar-pad” schoon (de binnenrand onder het plateau en de motorpoelie) met een in alcohol gedrenkte doek en ook eventueel de spindelas als die uitneembaar is. Smeer daarna het bovenste lager van de motor (onder de meestal koperen motorpoelie) en de verticale spindel-as met een paar druppels speciale platenspeler-olie. Voor goed smeren van platenspelers is een speciale hightech olie noodzakelijk die in staat moet zijn om in de nauwe tolerantie van verticale glijlagers, een staande oliefilm te verzorgen die niet “wegloopt”. Bovendien moeten de smerende eigenschappen van de olie al werkzaam zijn bij relatief lage temperaturen & toerentallen. QS-Audio ontwikkelde daarvoor een speciale TTO-olie die wereldwijd door professionals wordt gebruikt. (artikelnummer 139070) Let wel op dat er geen olie op het snaarpad komt, als dat wel gebeurd dit weer even met de alcohol-doek verwijderen.
6 - Houdt het plateau ondersteboven en leg nu de nieuwe snaar om de binnenring van het plateau. (fig: 4)
7 - Draai nu het plateau om en steek in één van de plateau openingen een vinger onder de snaar. Laat nu het plateau zo over de spindel-as zakken, dat de opening met de vinger-onder-de-snaar bij de motor uitkomt. Rek de snaar uit en leg die om de motorpoelie.(afb:5)
8 - Nu kunnen de mat en de stofkap er weer op en de stekker weer in de wandcontactdoos.
De platenspeler is nu weer klaar voor gebruik.

Wij wensen je weer heel veel luisterplezier !

AMAA

els & niko de graaf

To Top